“Almanya, Türkiye ve AB için Yeni Siyasi Zorluklar – 2022” Sempozyumu

20.06.2022

Türk-Alman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ile Türkiye ve AB Araştırmaları Merkezi (CETEUS) tarafından Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) iş birliğiyle “Almanya, Türkiye ve AB için Yeni Siyasi Zorluklar – 2022” başlıklı uluslararası bir sempozyum gerçekleştirildi. Sempozyum 27 Mayıs 2022'de Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ) Beykoz yerleşkesinde akademisyenler, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve medya ile farklı üniversitelerden öğrencilerden oluşan 100'e yakın uluslararası konuğun katılımıyla tamamlandı.

Sempozyumun açılış konuşmaları, TAÜ Alman Konsorsiyum Koordinatörü Prof. Dr. Ferit KÜÇÜKAY ile Köln Üniversitesi öğretim üyesi ve TAÜ’nün kuruluşundan sorumlu Alman Konsorsiyum Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Wolfgang WESSELS tarafından yapıldı.

Sempozyum, “AB-Türkiye İlişkilerinde Yeni Kurumsal Dinamikler” başlıklı açılış paneli ile devam etti. Dr. Wulf REINERS (Alman Kalkınma Enstitüsü) moderasyonunda gerçekleşen panelde, AB-Türkiye ilişkilerinin kurumsal dinamikleri Prof. Dr. Bahar RUMELİLİ (Koç Üniversitesi), Doç. Dr. Ebru TURHAN (TAÜ), Dr. Funda TEKİN (IEP- Institut für Europäische Politik), Doç. Dr. Başak Zeynep ALPAN (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) tarafından panelistlerin yazar olarak yer aldığı ve Dr. REINERS ile Doç. Dr. TURHAN’ın editörlüğünü üstlendiği “EU-Turkey Relations: Theories, Institutions, and Policies” başlıklı kitabın (Palgrave, 2021)  sonuçlarına dayanarak tartışıldı.

Verilen aranın ardından T.C. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk KAYMAKÇI ikinci oturumun açılış konuşmasını yaptı. Ertesinde Prof. Dr. Atila ERALP'in (İstanbul Politikalar Merkezi) moderatörlüğünde ikinci oturum başladı. “Ukrayna Savaşı Sonrası Batı ve Türkiye – Bir Oyun Değiştiren Mi? – Türkiye, Avrupa ve Küresel Perspektifler” başlıklı bu oturumda Prof. Dr. Fuat KEYMAN (Sabancı Üniversitesi), Prof. Dr. Julie SMITH (Cambridge Üniversitesi), Prof. Dr. Birgül DEMİRTAŞ (TAÜ), Dr. Günter SEUFERT (SWP) ve Prof. Dr. Thomas CHRISTIANSEN (Luiss Università Guido Carli) sunumlarını yaptılar.

Panelin ardından gerçekleştirilen kapanış konuşmaları ile sempozyum sona erdi.